In de achtbaan of naar Toscane terwijl je een shunt krijgt aangeprikt. Op de dialyseafdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis is het mogelijk dankzij een virtual realitybril waarmee je je via een driedimensionaal filmpje op een andere plek waant. Het inzetten (of eigenlijk opzetten) van de bril is bedacht door studenten van de Hogeschool Rotterdam tijdens de minor Silicon Venturing. Onze medisch maatschappelijk werkers Sonja Faber en Anja van Giels hebben dit idee verder uitgewerkt tot wat het nu is. Anja: “De meeste dialysepatiënten vinden het aanprikken van de shunt pijnlijk. Een deel daarvan is om die reden angstig om de dialyse te ondergaan. Dankzij de bril focust de patiënt zijn zintuigen op het beeld en is deze even in een andere wereld, waardoor de aandacht van de angst en pijn af gaat.”
Goede afleiding
De virtual reality bril is gebruiksvriendelijk en eenvoudig toe te passen tijdens het aanprikken, zonder dat dit het werk van de dialyseverpleegkundige in de weg zit. Sonja: “Je schuift de smartphone in de virtual reality bril en vervolgens stap je via één klik zo de driedimensionale wereld van je keuze binnen.” Bijkomend voordeel is dat de bril geen bijwerkingen heeft. Diverse dialysepatiënten gebruike de bril. Ze zijn positief en vinden het een goede afleiding. Het vormt een mooie aanvulling op andere middelen om de angst- en pijnbeleving te verzachten (denk aan verdovende zalf, ontspanningsoefeningen, muziek e.d.).
Tweede plaats voor Maria Ter Welle Prijs
Het gebruik van virtual reality bij pijnafleiding leverde in 2016 een tweede plaatst op voor de Maria Ter Welle Prijs. Een prijs die wordt uitgereikt aan professionals die initiatieven bedenken om de zorg aan nierpatiënten te verbeteren.
Ook op RTV Rijnmond
Anja en Sonja vertelden ook vol trots en enthousiasme over hun initiatief aan RTV Rijnmond.