Het afgelopen half jaar hebben een tiental studenten hun minor Silicon Venturing Rotterdam doorlopen. Silicon Venturing Rotterdam (SVR) is een minor van de Hogeschool Rotterdam waarin studenten van verschillende HBO-studierichtingen interdisciplinair samenwerken. Het Albert Schweitzer ziekenhuis geeft deze groep studenten de volgende opdracht mee: Zoek een probleem en bedenk een innovatieve oplossing.
Student Gijs van Dijk blikt in onderstaande blog terug naar deze voor de studenten bijzondere tijd.
De minor Silicon Venturing Rotterdam, een unieke samenwerking tussen het Albert Schweitzer ziekenhuis en de Hogeschool Rotterdam is voor dit jaar weer met positief resultaat afgerond. Alweer een halfjaar verder, wat is de tijd gevlogen. Het voelt alsof ik gisteren voor het eerst door de draaideur van het ziekenhuis liep. De minor staat er om bekend dat er in het ziekenhuis door een studententeam bestaande problemen worden opgelost, ook dit jaar is dat weer gebeurd.
Naast dat de studenten veel mochten leren over de zorg en over het fenomeen ‘innoveren’ hebben ze ook dit jaar de processen binnen het ziekenhuis die normaal lijken, onder de loep genomen. Dat is dan ook de opdracht die het studententeam aan het begin van de minor mee krijgt: ‘Ga op zoek naar iets (een proces of iets dergelijks) in het ziekenhuis dat je raar vindt, doorgrondt de uitdaging en/of het probleem en los het op’. Verschillende processen die voor het ziekenhuis normaal zijn, zien de studenten als ‘raar’. Wat hebben we dit jaar gevonden?
Zelfzorg
In het ziekenhuis komt het geregeld voor dat patiënten zelf in staat zijn om mee te werken in het zorgproces. Op het niveau van operaties en behandelingen gaat dit natuurlijk niet op, maar tijdens de diagnose zien de studenten kansen. Denk dan aan het wegen, de bloeddruk, de hartslag en de saturatie meten door de patiënt zelf. Op de afdeling MDL (Maag- Darm en Leverziekten) testte het team de aanname of de patiënt door duidelijke instructies zichzelf kon wegen, dit gebeurde voorheen namelijk niet. Zelfzorg tijdens de diagnose resulteert in een tijdsbesparing in het zorgproces, daarnaast levert het ook andere voordelen op zoals zelfstandigere patiënten en een verhoging van het welzijn.
Gezonde levensstijl
Dit project heeft geen directe relatie met het ziekenhuis, wel met een gezonde levensstijl. De studenten hebben een manier gevonden om de combinatie van gezonder eten en gezonder bewegen te stimuleren. Dat doen ze aangezien het team het bijzonder vindt dat er tegenwoordig veel informatie beschikbaar is over een gezonde levensstijl, maar dat er weinig stimulering is om daadwerkelijk gezonder te leven. Het bedachte concept komt neer op een samenwerking tussen supermarkten en sportverenigingen. Als de consument een gezond product koopt in de supermarkt, spaart de consument automatisch voor punten die deze als entreebewijs kan verzilveren bij een plaatselijke sportvereniging.
Voorraad optimalisatie
In het ziekenhuis is er soms onduidelijkheid over welke medische hulpmiddelen op welke afdeling precies nodig zijn. Om misgrijpen tijdens het zorgproces te voorkomen wordt er veel ingekocht. Voorbeelden hiervan zijn de infuus- en spuitpompen op de verpleegafdelingen. Een gevolg van onduidelijkheid over voorraden is een inefficiënte voorraad. Voorraad brengt onder andere door het medisch convenant hoge kosten met zich mee. Het team inventariseerde met behulp van een app hoeveel pompen er waar en wanneer gebruikt werden. Daardoor genereerde het team sturingsdata die het ziekenhuis in staat stelt om voorraad efficiënter in te zetten, zodat dat een directe besparing oplevert. Ook kan het team bij grote aanbestedingen door een inventarisatie precies in kaart brengen welke medische hulpmiddelen er nodig zijn.
Tijdens de minor is het aan de studenten om een probleem op te lossen en de oplossing vervolgens op de markt te brengen. Zeker het tweede onderdeel lijkt een onmogelijke opgave, gezien de tijdsdruk. Het team dat zich bezig heeft gehouden met een manier om voorraadbeheer te optimaliseren is van plan door te gaan en hun propositie nogmaals te onderzoeken. Het team noemt het bedrijf Invent-Health. Ze gelooft erin met de nieuwe generatie de zorg betaalbaar te kunnen houden. Samen met een pool studenten die zich hard maakt om aan deze missie gehoor te geven, inventariseert Invent-Health per productgroep hoeveel van het hulpmiddel er waar in het ziekenhuis nodig is. Invent-Health kan naast het vullen van de database ook zelfstandig analyses draaien en kant-en-klare sturingsdata genereren. Dit alles precies naar wens van het. In de nabije toekomst zal Invent-Health zich voornamelijk bezighouden met cases binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis. Op langere termijn wil Invent-Health zich ontwikkelen tot dé besparingspartner van de zorg in Nederland en zal het team zich verdiepen in allerlei mogelijkheden om middelen optimaal in te zetten in het ziekenhuis.
Gijs van Dijk, februari 2019.
In deze PDF hebben de studenten deze drie initiatieven bij elkaar gezet.
Deze unieke vorm van samenwerken tussen de Hogeschool Rotterdam en het Albert Schweitzer ziekenhuis is door het ministerie bestempeld tot Koploper binnen Zorgpact Nederland. Meer over dit koploperschap is hier te lezen.