Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) bracht maandagmiddag 9 maart een werkbezoek aan het Albert Schweitzer ziekenhuis. Hij liet zich bijpraten over diverse zorginnovaties.
In de ziekenhuissector gaan de veranderingen snel. Het Albert Schweitzer ziekenhuis loopt op een aantal fronten voorop als het gaat om vernieuwing en verbetering in de patiëntenzorg en de bedrijfsvoering. Het ziekenhuis laat weten trots te zijn dat minister Bruins hieraan erkenning geeft door zich – midden in de landelijke hectiek rond het coronavirus – in Dordrecht te oriënteren. In circa twee uur werd Bruins meegenomen langs vijf ontwikkelingen.
Robot
‘Robin de bezorgrobot’ bespaart verpleegkundigen veel tijd door buisjes bloed naar het laboratorium te brengen. Doordat ze minder onderweg zijn, kunnen zorgverleners meer tijd besteden aan hun patiënten. Bruins zag Robin in actie.
De vraag ‘Kan de computer de dokter vervangen?’ stond centraal tijdens een uiteenzetting over kunstmatige intelligentie bij het vakgebied radiologie. Nu al worden op röntgenbeelden verdachte gebieden en mogelijke tumoren gemarkeerd door de computer, zodat de radioloog de ‘mening’ van de computer kan meenemen in zijn/haar beoordelingen. De dokter vervangen, dat kan de computer (nog) niet.
Bijspijkeren
Patiënten met longkanker kunnen sinds kort, als ze dat willen, in sneltreinvaart hun conditie bijspijkeren vóór hun longoperatie (‘prehabilitatie’) om er na de operatie fitter uit te komen. Patiënten omarmen deze mogelijkheid, omdat ze hiermee zélf onderdeel worden van hun behandeling en herstel.
Het specialisme reumatologie stuurt patiënten kort voor hun controleafspraak volautomatisch een digitale vragenlijst toe waarop ze kunnen aangeven hoe het momenteel met hen gaat. Tijdens het spreekuur ziet de reumatoloog in het dossier in één oogopslag wat de behandeling oplevert voor de patiënt. Het kan uiteindelijk zelfs leiden tot het annuleren van de afspraak, wanneer die niet strikt noodzakelijk is.
Tenslotte werd Bruins bijgepraat over ThuisBeter, het initiatief waarin alle ‘ziekenhuiszorg aan huis’ van het Albert Schweitzer ziekenhuis wordt gebundeld. Het is lang niet altijd meer nodig om naar het ziekenhuis te komen om zorg te ontvangen. Voor steeds meer zaken komt het ziekenhuis naar de patiënt. Hij of zij blijft dan in een vertrouwde omgeving, behoudt meer regie en voelt zich minder ‘een patiënt’. Voor het ziekenhuis ontstaan ruimte en capaciteit om de groeiende zorgvraag op te vangen.
Elleboog
Over het coronavirus ging het uiteraard ook kort, al was dit geen agendapunt in het themabezoek. Bij ontvangst begroetten de minister en ziekenhuisbestuurder Anneke Sanderse elkaar met een ellebooggroet (foto onder), om handenschudden te vermijden. Premier Rutte pleitte eveneens maandag 9 maart voor deze wijze van begroeten, onder alle omstandigheden voor iedereen.
Het is de laatste weken in de meeste zorginstellingen al een gewoonte geworden, om de kans op verspreiding van corona te beperken. In het Albert Schweitzer ziekenhuis was op het moment van het werkbezoek nog geen bewezen geval van coronabesmetting.
Voor de volgende keer…
De volgende innovaties hebben we de minister niet kunnen laten zien:
Handige app voor patiënten met medicijnen tegen kanker
Ziekenhuis maakt röntgenstraling zichtbaar in Augmented Reality
Patienten met chronische darmziekten krijgen digitale ondersteuning