Het eerste Ei van Albert event een succes!
Er zijn veel mooie innovaties in het Albert Schweitzer. En er lopen nog heel veel mensen rond met hele goede ideeën. Om deze goede ideeën een kans te geven, is er gestart met een nieuwe innovatie challenge, genaamd Het Ei van Albert.
Tijdens Het Ei van Albert krijgt een medewerker de kans om in vijf minuten een goed idee te pitchen voor een kundige jury. Na de pitch stelt de jury nog verdiepende vragen. Vervolgens geeft de jury direct een oordeel en is het gelijk duidelijk of de indiener verder mag met de uitwerking van het idee. De deelnemers kunnen dus gelijk aan de slag!
28 april 2022 was het zo ver: het eerste Ei van Albert! Het Auditorium op locatie Dordwijk was omgebouwd tot een studio, waar vijf kandidaten hun innovatieve ideeën konden pitchen.
Vier ideeën hebben groen licht gekregen van de kritische jury. Zij krijgen budget om de ideeën te realiseren en kunnen zo snel mogelijk van start. Hieronder volgt een korte uitleg per idee.
Slimme camera
Ouders kunnen op dit moment via een camera hun kindje in de couveuse in de gaten houden. Maar als een couveuse is afgedekt (bijvoorbeeld bij baby’s die gevoelig zijn voor veel prikkels) kan dit niet. Met de slimme camera wordt dit probleem verholpen. De slimme camera verzamelt ook verschillende data, wat gecombineerd kan worden met bestaande en toekomstige alarmeringssystemen.
Nieuwe software voor 3D-printen
In het Albert Schweitzer ziekenhuis wordt op moment gebruik gemaakt van 3D-geprinte modellen van CT-scans. Hiermee kunnen specialismen zich beter voorbereiden op een OK. De CT-scan wordt omgezet in een specifiek bestandstype, zodat een 3D-printer het uit kan printen. Dit is een tijdrovende klus. Met behulp van nieuwe software gaat dit beter en sneller. Daarnaast kan deze nieuwe software ook voor MRI-scans ingezet worden.
Uitdelen van medicatie
Het uitdelen van medicatie kost veel tijd en is foutgevoelig. Door de medicatie kant en klaar per patiënt aan te leveren (als een soort Baxterrol), kan een verpleegkundige een stuk efficiënter, veiliger en sneller werken. Er zal op een afdeling gestart worden met een pilot.
Augmented Reality bril
De apotheek bereidt aan de hand van een soort kookboek veel medicatie, waarbij vaak het vierogenprincipe nodig is. Dit betekent dat er altijd twee mensen met de bereiding mee kijken, zodat het zeker is dat er geen fouten gemaakt worden. De apotheek start met een proef om met behulp van een Augmented Reality bril het bereidingsproces te ondersteunen. De bril vertelt en laat zien welke stappen er nodig zijn en zal ook aangeven wanneer er een fout gemaakt wordt.
Vervolg
Over drie maanden zijn de eerste resultaten al te zien. In het najaar wordt er een nieuw Ei van Albert georganiseerd.