Huidkanker opsporen met een app op je telefoon. Met SkinVision kun je met een simpele foto van een twijfelachtig plekje op je huid al een beoordeling krijgen. En weet je of het verstandig is om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Het klinkt als een super app, alleen zijn de meningen van dermatologen nog verdeeld.
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Sinds kort zijn er een aantal apps op de markt gekomen waarmee iemand zelf thuis met de mobiele telefoon een foto kan maken van een verdacht huidplekje. De app geeft daarna een advies of u met dit plekje wel of niet de dokter moet bezoeken. Dit lijkt een veelbelovende innovatie.
Echter levert het ook de nodige vragen op. Aan de ene kant wil je geen huidkanker missen; niet als patiënt, maar ook niet als arts. Aan de andere kant wil je niet de zorg overspoelen met allemaal loze alarmen. Vaak wordt gedacht: een app is een wondermiddel. Maar is dat terecht?
Kritisch
Dermatoloog Suzan Reeder uit het Albert Schweitzer ziekenhuis zag dit dilemma en is kritisch. Vanuit deze kritische houding helpt zij nu mee deze vragen te beantwoorden. Vanaf 2021 deed werkten de Dermatologen van het Albert Schweitzer ziekenhuis mee aan een onderzoek naar de kwaliteit van de app samen met het Erasmus MC.
Onderzoek
Susan: “De markt wordt overspoeld met apps voor de Dermatologie. De kwaliteit van deze apps is niet altijd goed. De SkinVision app had zeker potentie. Dan is het een win-win door hier onderzoek naar te doen. Dat levert een betere app op en zorgt er voor dat de kwaliteit van de zorg beter wordt. En als dermatoloog sta je er dan ook achter.” Hoe meer beelden er worden toegevoegd, hoe beter de app leert onderscheid te maken. En dat maakt de app slimmer en kan dus nog beter detecteren.
Uitkomsten
Er zijn veel zaken tijdens het onderzoek naar boven gekomen. De belangrijkste conclusie is dat als de app ‘groen’ aangeeft voor een gemaakte foto, je er van uit kunt gaan dat er niets aan de hand is. Wel is het zo dat een ‘rode kleur’ niet altijd slecht nieuws betekent. Suzan: “Zonneschade op de huid wordt op dit moment vaak aangemerkt als verkeerd. Dit kan tot onnodig ongeruste patiënten leiden”. Er wordt nu een vervolgonderzoek vanuit het Erasmus gestart naar de inzet bij huisartsen.
Suzan is dan ook positief over deze ontwikkeling. Want het zorgt er voor dat mensen vaker kritisch naar hun eigen huid gaan kijken. En al deze ontwikkelingen gaan er uiteindelijk ook leiden tot het ontlasten van de poliklinische zorg.