In de landelijke eHealth week van 2019 organiseerde het Albert Schweitzer ziekenhuis op 22 januari 2019 haar jaarlijkse Innovatiemarkt. Vele patiënten, bezoekers, verpleegkundigen en dokters namen een kijkje in de wereld van digitale zorg, eHealth en innovatie en maakten onder andere kennis met Robin en Phi; misschien wel de twee bekendste zorgrobots van Nederland.
Van apps tot robots
De centrale hal van het ziekenhuis stond bomvol met (technologische) innovaties. Diverse zorgapps zoals Behandelpad App, BeterDichtbij, Sananet en Clinicards lieten zien wat digitale zorg kan betekenen voor patiënten en zorgverleners. Uiteraard mocht ‘ons’ patiëntenportal MijnASz ook niet ontbreken en liet ChipSoft, leverancier van dit patiëntenportaal, zien welke nieuwe innovaties er aan komen.
De studenten van SiliconVenturing toonden drie innovatieve ideeën, namelijk ‘Verspilling van voorraad medische apparatuur tegengaan’, ‘Patiënten zelfstandig laten meten (in samenwerking met Alphatron)’ en het ‘Bevorderen van een gezonde levensstijl’. In deze PDF hebben de studenten deze drie initiatieven bij elkaar gezet.
Andere innovaties die te zien waren: MedicPlanner, Gemvision, SilverFit, Relaxmaker, Swisslog, CorpusVR en de Augmented Reality app om röntgenstraling zichtbaar te maken.
En de twee zorgrobots Robin en Phi hadden het prima naar hun zin met elkaar, getuige deze tweet van Phi:
Wow! Vandaag een robot collega mogen ontmoeten bij het #albertschweitzerziekenhuis. Robot Robin brengt zelfstandig bloedbuisjes rond in het ziekenhuis. Zo goed navigeren kan ik nog niet! #robotphi #robotrobin #robots #zorginnovatie pic.twitter.com/tfJZyBeRX1
— Robot Phi (@Robot_Phi) 22 januari 2019
In de media
Ook de media ontging de Innovatiemarkt niet. Het Algemeen Dagblad schreef een mooi artikel, Radio Rijnmond verzorgde een drie uur lange middaguitzending (hier terug te luisteren) en TV Rijnmond maakte onderstaande reportage:
Voorbeelden van digitale zorg tijdens ‘Bammetje eHealth’
Het Albert Schweitzer ziekenhuis doet al veel op het gebied van digitale zorg. Dat bleek wel tijdens de kennissessie ‘Bammetje eHealth’. Meer dan 50 geïnteresseerden luisterden aandachtig naar drie mooie voorbeelden. Verpleegkundig specialist Thea Korpershoek en verpleegkundige Els van den Bout lieten samen met een patiënt zien hoe zij de zogeheten eHealth tool ‘MijnIBD coach’ inzetten om patiënten met chronische ontstekingen aan de darm digitaal te volgen en te begeleiden.
Orthopeed Willem-Jan Marijnissen en ontwikkelaar/onderzoeker Thomas Timmers namen de zaal mee in de eerste weken na een operatie en ontslag uit het ziekenhuis. Van patiënten wordt dan erg veel verwacht: het managen van pijn, verzorgen van de wond, uitvoeren van fysiotherapie oefeningen, etc. Het is voor patiënten erg lastig om dit allemaal te onthouden, waardoor het vaak voelt als ze “naar huis zijn gestuurd zonder dat ze iets verteld is”. Dit leidt tot ontevredenheid en een gemis aan betrokkenheid, maar ook tot onnodige fouten en zorgconsumptie.Willem-Jan en Thomas lieten zien dat de inzet van een app bijdraagt om dit probleem op te lossen.
Sinds september 2017 is het voor patiënten van het ziekenhuis mogelijk om digitaal hun dossier in te zien via het portaal www.mijnasz.nl. MDL-arts Joyce van Dijk liet zien hoe we het portaal nu gebruiken en wat de ervaringen van patiënten, dokters en verpleegkundigen zijn.
Bammetje eHealth, een prima initiatief van het Albert Schweitzer ziekenhuis in het kader van #ehw19. Mijn IBDCoach is getoond, met live verbinding met IBD patiënte thuis. Daarna de vanuit Orthopedie ontwikkelde Patiënt Journey app en het ASz patiëntenportaal. Goed bezig @asznl!
— Ilse Konings (@Ilse6) 22 januari 2019
Nieuw werkwoord rijker: Duppen
Als het aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) ligt, is de Nederlandse taal een nieuw werkwoord rijker: duppen. Het betekent: online je eigen medische gegevens bekijken. Het woord is afgeleid van de afkorting DUPP, die staat voor Digitale Uitwisseling tussen Patiënt en Professional.
Onze Innovatiemarkt vormde het decor van de onthulling van de eerste DUPP-zuil door NVZ-voorzitter Ad Melkert (foto). De zuilen zullen het publiek in ziekenhuizen wijzen op de voordelen van online inzage. In ons ziekenhuis kan iedere patiënt die beschikt over DigiD duppen via de website www.mijnasz.nl. Hier is het onder meer mogelijk je dossier en onderzoeksresultaten te bekijken, gegevens te wijzigen en afspraken in te zien. Patiënten en zorgprofessionals die meer willen weten over de landelijke beweging van het duppen, kunnen terecht op https://www.ikdupp.nl/
Vandaag is de VIPP zuil onthuld! @MinVWS @nvzziekenhuizen #ehw19 pic.twitter.com/vyOlcMx9LC
— georgettementink (@gmentink) 22 januari 2019